Otobil Nedir?
Otobil, OPET ailesi tarafından geliştirilen ve şirket araçlarına sunulan bir ayrıcalıktır. Otobil üyeleri; OPET istasyonlarında nakit, kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapmadan yakıt alımlarını gerçekleştirebilmektedir.
Faturalar toplu olarak ve ay içinde belirli dönemlerde müşterilere aktarılmaktadır. Dolum bilgileri ise taşıtın kilometresi dahil dijital ortamda iletilir. OPET Otobil sayesinde kullanıcılar, şirket araçlarının yakıt giderlerini tam anlamıyla kontrol altında tutabilmektedir.
Otobil Üniteleri Nelerdir?
-
Halka Tipi Ünite/ Fuelopass
Halka Tipi Ünite, OPET tarafından her araca özel olarak programlanmaktadır. OPET yetkili servis montaj ekibi tarafından aracınıza monte edilmektedir. Aracınıza monte edilen bu ünite sayesinde firmanız, yakıt alımı limitlendirmesi yapabilmektedir. Böylelikle yakıt alımlarında kontrol tamamen sizin elinizde olur.
Halka tipi ünite monte edilmiş Otobil üyesi araçlarınız OPET istasyonlarına geldiklerinde, sistem aracı tanımaktadır. Araçtan inmeden, konforlu ve izole bir şekilde yakıt alma deneyiminden sonra faturalandırma şirketinize veya tarafınıza belirlenen dönem sonlarında yapılacaktır.
-
Bireysel Kullanıcı Ünitesi
Bireysel kullanıcı ünitesi olarak adlandırılan anahtarlık, Otobil üyesi araç sahiplerine tahsis edilmektedir. Aracınız pompa ünitesine yanaştığında, pompa ünitesine yerleştirilmiş anten ve chipli anahtarlığın içerisinde bulunan elektromanyetik devreler etkileşime geçmektedir. Bu sayede pompa ünitesi, araç hakkında dolum için gerekli olan tüm bilgileri alabilmekte ve Otobil istasyon kontrol ünitesine gönderebilmektedir.
Otobil Sistemi Nasıl Çalışır?
Otobil üyesi şirket araçları, OPET istasyonlarında Otobil amblemi bulunan pompaya yanaşmalıdır. Daha sonra Otobil üyesi olduğunu ve Otobil’den akaryakıt almak istediğini pompa görevlisine bildirmelidir. Araçlarda Otobil üyesi olduğunu belirten bir sticker bulunmaktadır. Sticker aracın görünen bir yerinde bulunur ve genellikle yakıt deposuna yakın kelebek camdadır. Otobil pompasındaki anten, belirli bir mesafeden taşıtı algılayabileceğinden dolayı dolumun başlaması için pompa tam olarak yerleştirilmelidir. Dolum başladıktan sonra tabanca depodan çıkarılırsa dolum işlemi duracaktır. Doğru yakıt cinsine yanaşılmadığı takdirde dolum yine duracaktır. Örneğin, araç benzin almaya tanımlı ise başka bir ürün alamamaktadır. Bu durum aracın korunması açısından oldukça önemlidir.
Araç bilgileri sistemde kayıtlı ise pompa yakıt vermek işlemine geçmektedir. Otobil ünitesi tarafından algılanan taşıtta dolum bittikten sonra istasyondaki yazıcıdan akaryakıt dolum bilgi belgesi basılır. Bu belgede; pompa numarası, şirketin adı, aracın plakası, dolum saati ve tarihi, dolum miktarı, birim fiyat ve tutar olmak üzere doluma ait tüm bilgiler yer almaktadır. Bu belge iki kopyadan oluşmaktadır. Birisi sürücüde kalırken diğeri akaryakıt satış görevlisine verilmektedir. Otobil otomasyon sistemi ile şirketler akaryakıt harcamalarını tam anlamıyla kontrol altında tutabilmektedirler.